Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van de woensdag: 010 477 72 00

Afbouw tarief aftrekposten

Afbouw tarief aftrekposten

Vanaf 2020 geldt er een aangepast tarief voor aftrekposten. Mensen die belasting betalen in het hoogste tarief (het percentage is nu 49,5% als je meer verdient dan € 68.507) kunnen hun aftrekposten in mindering brengen tegen een tarief van 46%. Dit tarief zal de komende jaren verlaagd worden naar 37,10 %. 

Veelvoorkomende aftrekposten zijn: zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling, alsook partneralimentatie. Bij de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling is deze wijziging een gegeven waar je geen invloed op uit kunt oefenen. Minder winst maken resulteert in minder belasting betalen, maar ook in minder geld op de bank, dus dat is niet aan te raden.
 
Anders bij partneralimentatie
In het geval van partneralimentatie is het anders. Dan spelen er meer zaken. De te betalen alimentatie wordt afgesproken tussen de ex-partners. Bij deze bedragen wordt vaak rekening gehouden met de aftrekbaarheid. 
 
Het is het overwegen waard, afhankelijk van de duur dat er nog partneralimentatie betaald dient te worden en om wat voor bedragen het gaat, om te bekijken wat de impact is op het te besteden inkomen van de alimentatiebetaler. Mensen die in de hoogste schijf belasting betalen en partneralimentatie betalen, zien de aftrekpost afnemen. En dat resulteert in netto meer betalen. 

Blijf op de hoogte

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van financiële en fiscale ontwikkelingen. 

Wil je meer weten of heb je een vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

Gerelateerde video's

MKB winstvrijstelling - Ocean Finance legt uit

Ondernemersaftrek - Ocean Finance legt uit

Wanneer krijg je geld terug van de belastingdienst?