Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van de woensdag: 010 477 72 00

Administratieve wijziging bij de IB47 – Renseignering

Administratieve wijziging bij de IB47 – Renseignering

Op onze blog en bij de video’s hebben we al jaren één grote hit, dat is het artikel over de IB-47. Dit is formulier 47 van de inkomstenbelasting, vandaar de naam IB-47. Op dit formulier, op papier of digitaal, geef je als opdrachtgever door hoeveel je hebt betaald aan iemand die voor jou een klus doet, als diegene niet in loondienst is en als diegene geen (btw-)factuur stuurt. 

IB-47 wordt vooral gebruikt als je iemand uitnodigt als spreker, of als een persoon folders voor je loopt of een cursus geeft. Het gaat vaak om korte opdrachten, één- of tweemalig. 
 
Als werkgever niet verplicht om IB-47 door te geven 
Tot nu toe was het niet verplicht om door te geven of je iemand op deze manier uitbetaalde. Veel werkgevers deden het wel, omdat je dan zeker bent dat je aan je fiscale verplichting voldoet. Een aantal keren vraagt de Belastingdienst gegevens op, en dan was je wel verplicht als werkgever om de gevraagde gegevens door te geven.
 
Door de komst van de AVG mocht de Belastingdienst niet meer het BSN van de persoon vragen aan wie je als opdrachtgever had uitbetaald . Het BSN maakt het voor de Belastingdienst makkelijker om te kijken wie uitbetaald is. Dit is de reden dat een deel van het IB-47 formulier wordt vervangen met een renseigneringsverplichting. 
 
Wat is de renseigneringsverplichting?
Renseignering is de verplichting om gegevens te verstrekken aan de Belastingdienst. Door deze wijziging is de opdrachtgever wel bevoegd om het BSN te vragen en door te geven aan de Belastingdienst. 

In ons e-boek van 4,95 kun je alles lezen over de IB -47. En ja, je krijgt de factuur gemaild én ja, je kunt deze kosten aftrekken van je IB-47 inkomsten! Klik hier om het aan te schaffen. 

De precieze uitwerking volgt later dit jaar. De wijziging is met ingang van 1 januari 2021.

Blijf op de hoogte

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van financiële en fiscale ontwikkelingen. 

Wil je meer weten of heb je een vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

Gerelateerde video's

Werk aannemen - Ocean Finance legt uit

IB 47 (inkomen uit overige werkzaamheden) - Ocean Finance Legt uit