Het kantoor is open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00 

Inkomen dat geen loon is, en geen winst – IB 47

mei 2017

Inkomen dat geen loon is, en geen winst – IB 47

Soms doen mensen werk voor je bedrijf, of voor je stichting, waar je ze voor betaalt. Maar er is geen formele werknemer-werkgeverrelatie. En die persoon die de klus doet of de cursus geeft, heeft geen bedrijf.  

Een voorbeeld: als stichting laat je een cursus verzorgen door een vakkracht. Of als bureau laat je maandelijks folders lopen door een student. 

Het gaat om relatief gezien kleine klussen (minder dan een kleine parttimebaan), werkzaamheden die mensen even doen. Dan krijg je te maken met het IB-47 formulier.

IB 47 – formulier: voor inkomen uit overige werkzaamheden

Deze mensen zijn niet in loondienst, maar ze hebben ook geen bedrijf. Ze sturen geen factuur, of ze sturen wel een factuur maar zijn niet geregistreerd bij de belastingdienst of de Kamer van Koophandel.  

Wat moet je hiermee als opdrachtgever of werkgever? 

In deze context ben je opdrachtgever, geen werkgever. En wat je moet doen is het volgende:

Als opdrachtgever ben je verplicht deze betalingen te melden aan de Belastingdienst.

Dit soort werkzaamheden valt fiscaal gezien onder ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Het is geen loon en ook geen winst uit onderneming. Freelancers, thuiszorg, cursusleiders, trainers, mensen die soms een klus doen maar dit niet in een ‘formeel verband’ doen. Voor de belastingdienst valt dit onder ‘resultaat uit overige werkzaamheden’.

Op een rijtje:

  1. IB-47 formulieren geef je aan via de sitea Belastingdienst. Klik hier voor de site van de Belastingdienst.
  2. Je vult het gehele bedrag dat je hebt betaald in. Dus inclusief vergoedingen en overige onkosten.
 

Voor degene die de werkzaamheden doet:

Op het IB-47 formulier wordt het totale bedrag doorgegeven dat is uitbetaald. Nu zitten daar ook de vergoedingen bij voor diverse kosten. De kosten die je aantoonbaar hebt gemaakt voor deze werkzaamheden, denk bijvoorbeeld aan treinkaartjes of materiaal, breng je in mindering op het resultaat, net zoals bij winst uit onderneming. Voor jezelf dien je de bonnen wel te bewaren.

Het bedrag dat dan overblijft zijn je ‘ inkomsten uit overige werkzaamheden.’

Let wel, voor de freelancer, als je werkt via ib-47 heb je soms geen recht op zelfstandigenaftrek. 

Wil je alle ins en outs weten over de IB47 of heb je nog vragen?

De antwoorden vind je in ons e-book met een uitgebreide uitleg en veel voorbeelden over de IB47.  

We gaan in op vragen als: wat is de IB47, wat zijn de gevolgen van deze regeling, wat zijn voordelen of nadelen en wanneer kan ik de regeling gebruiken? We geven antwoord op veelgestelde vragen, zoals: moet ik btw rekenen, moet ik een factuur sturen en hoe doe ik aangifte inkomstenbelasting? Wat we vertellen, illustreren we met heldere voorbeelden.

Het e-boek kost slechts 4,95! Bestel het via deze link.

En nu? 

Voor ondernemers: De financiën van A tot Z geregeld, voor je onderneming maar ook voor jou als ondernemer zelf.  Bel naar 010-4777200 en dan kijken we wat we kunnen doen. 

Voor stichtingen: Op zoek naar een administratie- en advieskantoor gespecialiseerd in stichtingen? Bel 010-477200 en leg je vraag voor.

Los consult: Snel en betaalbaar antwoord op specifieke vragen? Bel 010-4777200 en dan maken we zo snel mogelijk een afspraak.