Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van de woensdag: 010 477 72 00

Pensioen, hoe moet je dat toch doen? Deel 1 van 3

Pensioen, hoe moet je dat toch doen? Deel 1 van 3

Pensioen is een uitgebreid onderwerp dat we in drie blogs gaan toelichten. In dit blog bespreken we de AOW, in deel 2 laten we zien hoe je kunt kijken of je een pensioengat hebt, en in de laatste blog besteden we aandacht aan de fiscale regelingen en (on)mogelijkheden die er zijn.

Rond je 67e heb je recht op AOW. Dit is een staatspensioen voor alle mensen die tussen hun 15e en de AOW-gerechtigde leeftijd in Nederland hebben gewoond. De AOW wordt betaald via het omslagprincipe. De mensen die nu onder de 67 zijn betalen de AOW van de mensen die nu ouder dan 67 zijn.

In 2017 geldt:

  • Drie mensen tussen de 20 en 65 brengen samen een AOW op.
  • Je betaalt als werkende ongeveer € 6.000.
  • Je betaalt alleen over de eerste € 33.000 die je verdient.
  • Iemand met AOW ontvangt ongeveer € 10.000 (afhankelijk van alleen of samen en andere details).

Als je een beetje rekent, denk je, 3 * 6.000 = 18.000 en een AOW’er krijgt maar 10.000. Waar blijft die 8.000?

Dat is als volgt: je betaalt 18 % over de eerste € 33.000 die je verdient. Maar niet iedereen verdient €33.000. Dus als je € 10.000 verdient betaal je € 1.800 bijdrage AOW, als je nog studeert betaal je nog geen AOW. Dat verklaart het verschil.

Wat voor invloed het ontvangen van AOW heeft op je leven, is sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie.

 Van niet-verdiener naar grootverdiener:

  • Als je niet verdient, maar bijvoorbeeld met je partner had afgesproken dat je samen van het inkomen van je partner leeft, is je eerste AOW een bijzonder moment. Dan ontvang je, sinds lang of voor het eerst, een eigen inkomen.
  • Voor mensen die weinig of sterk wisselend verdienen, zoals kleine zelfstandigen, kunstenaars of mensen met een bijstandsuitkering, brengt AOW veel rust. Er komt dan elke maand een fatsoenlijk bedrag binnen.
  • Voor mensen die matig verdienen tot hun pensioengerechtigde leeftijd, verandert er financieel niet veel. Je weet wat je had en wat je gaat krijgen, de rekensom is snel gemaakt. Qua dagindeling verandert er meer, banen die niet zo goed betaald zijn, hebben in verhouding tot goed betaalde banen meer verplichtingen. Dus bij het ophouden met werken, komt er veel vrijheid.
  • Voor mensen die veel verdienen verandert er financieel soms meer. Dan is het prettig om te weten wat je nu verdient, wat je hebt opgebouwd aan aanvullend pensioen en wat je hebt gespaard.
  • Ook zijn er natuurlijk mensen die de eerste 20 jaar van hun arbeidzame leven veel pensioen hebben opgebouwd, en de laatste 20 jaar niet. En mensen die gescheiden zijn en nog pensioenafspraken hebben met hun vorige partner. De diversiteit in inkomen na de pensioengerechtigde leeftijd is groot. Het is belangrijk voor jezelf in kaart te brengen hoe het bij jou is.

AOW-gat

Als je tussen je 15e en de AOW-gerechtigde leeftijd buiten Nederland hebt gewoond, is er kans dat je geen recht hebt op volledige AOW. AOW-recht bouw je namelijk op doordat je in Nederland woont. Als je hier niet woont, bestaat dus de kans dat je later minder AOW krijgt. Je kunt uitgaan van 2% minder per jaar dat je in het buitenland hebt gewoond. Je kunt je persoonlijke gegevens opvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

De grote zorg over de AOW in het maatschappelijk debat is de verandering van de bevolkingsopbouw. Nu zijn er 3 mensen die deelnemen aan de arbeidsmarkt ten opzichte van een aow-gerechtigde. Over een jaar of 15 zijn er 2 mensen ten opzichte van een AOW-gerechtigde. Dat is een aandachtspunt dat niet onoplosbaar is, maar wel zorg nodig heeft.

Dit was de intro op: pensioen, hoe moet je dat toch doen. 
Lees deel 2 en deel 3

Heb je algemene vragen of tips hebben over dit onderwerp, stuur ons gerust een mail via het contactformulier. 

Heb je speciale vragen hebben over je eigen situatie, maak gerust een afspraak voor een los consult. 

Blijf op de hoogte

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van financiële en fiscale ontwikkelingen. 

Wil je meer weten of heb je een vraag? Neem dan gerust contact met ons op.