Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van de woensdag: 010 477 72 00

Regelrijker, regelarmer: de BIK (Baangerelateerde InkomensKorting)

Regelrijker, regelarmer: de BIK (Baangerelateerde InkomensKorting)

De afgelopen tijd heb je misschien gelezen over de BIK – de baangerelateerde investeringskorting. Karen en ik nemen altijd uitgebreid alle fiscale regels door, dat zijn onze kantoorroddels.

En de vraag is dan, wat doet zo'n regel, waarom en kan het eenvoudiger?

Wordt het leven regelrijker of regelarmer? 

De overheid wil werkgevers graag wat extra geven. Er ligt nu een voorstel op tafel, de BIK, om dat te doen. In dit plan gebruikt de overheid de loonbelasting om de BIK - de Baangerelateerde Investeringskorting - te financieren. De BIK is voor gróte bedrijven. Werkgevers/ondernemers die meer dan 20.000 investeren in een bedrijfswagen, een nieuw pand of een uitgebreide website, hoeven minder loonbelasting af te dragen. 
 
Klinkt het omslachtig? Dat is het ook. Het is een ingewikkelde manier om grote bedrijven minder belasting te laten betalen. De overheid wil hen een cadeau geven, maar je kunt als rijk niet zomaar geld schenken aan grote ondernemers. Denk maar eens aan het gedoe met de vennootschapsbelasting en Rutte vorige zomer.  
 
Daarom is het cadeau verpakt als Baangerelateerde Investeringskorting. Dit is hetzelfde als Slagroomtaart waar je slank van wordt. Kijk, van elke slagroomtaart kom je aan, anders is het geen echte slagroom (en dus ook niet zo lekker!).  
 
In dit geval draag je als bedrijf minder loonbelasting af. Mensen met banen betalen de loonheffing: dit wordt ingehouden op hun loon, dus indirect financieren de werknemers de BIK. 

Weerstand

De overheid kan best beslissen dat het grote bedrijven een cadeau wil geven. Maar de BIK roept weerstand op. Want de loonbelasting is in Nederland al hoog, en nu wordt deze belasting ook nog eens gebruikt om grote bedrijven een cadeau te geven.  

Regelrijker, regelarmer: de BIK kan makkelijker en beter 

Karin en ik dachten over dit cadeau na. Stel, de overheid gebruikt dit gereserveerde geld om de loonheffing te verlagen. Iedereen heeft er dan wat aan. Werknemers houden bijvoorbeeld aan het eind van de maand meer salaris over op hun bankrekening, en dat vindt iedereen fijn. 
  
Hoeveel lager wordt de loonbelasting dan? Ik reken even hardop: nu dragen we met z’n allen 64 miljard aan loonbelasting af. De overheid stelt 4 miljard beschikbaar voor deze regeling. Dan hoeven we in het vervolg maar 60 miljard af te dragen. Dat komt neer op 2,3 % minder loonbelasting.* 
  
En wij, werkgevers (ja, ik ben er zelf ook één), krijgen wij niets?  
Jawel, wij krijgen een héél groot cadeau! Wij worden beter betalende bazen zonder dat het ons geld kost.  
 
*) de berekening is 4/64*37,35%--> die 37,35% is het huidige tarief van de loonbelasting. 

Blijf op de hoogte

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van financiële en fiscale ontwikkelingen. 

Wil je meer weten of heb je een vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

Gerelateerde video's

De zeven belastingen van de DGA - Ocean Finance legt uit

Ondernemersaftrek - Ocean Finance legt uit

Waarom worden 13e maand, vakantiegeld en overwerk zwaarder belast?