We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

Groeipijnen: Drie knelpunten voor groeiende ondernemingen

June 2018

Groeipijnen: Drie knelpunten voor groeiende ondernemingen

De opdrachten stromen binnen en mooie leads wachten op je. Waar liggen ondernemers van wakker bij groei? In deze blog besteden we in vogelvlucht aandacht aan de drie knelpunten bij groei: werkprocessen en administratie, personeel en liquiditeit. Ook wijzen we oplossingsrichtingen aan om door deze knelpunten heen te werken.

  • Werkprocessen op orde / administratie overzichtelijk 

Als je bedrijf groeit, passeren er steeds meer activiteiten op allerlei verschillende vlakken. Omdat er meer omzet is, zijn er meer uitgaande facturen of grotere uitgaande facturen. Ook zijn er meer bonnen en zaken die betaald moeten worden. Er is personeel dat extra ingezet wordt en nieuw personeel dat geworven wordt. Zelf kun je het prima bijhouden en vind je het overzichtelijk. Je weet welk programma waarvoor gebruikt wordt; je hebt een helder zicht welke klant eerst geholpen moet worden; je onthoudt bij welke debiteur automatisch geïncasseerd wordt en bij wie je altijd moet dreigen met de advocaat. In je eigen hoofd is het een goed geordend gebeuren.

Bij groei wordt dit geheel snel meer informatie, en dan is het handig als de werkprocessen zo zijn ingericht en de procedures zo zijn afgesproken dat andere mensen jou kunnen bijstaan. Op die manier kan het werk gedaan worden, blijven uren op tijd geschreven, wordt er regelmatig gefactureerd, blijft de liquiditeit stromen en worden alle rekeningen keurig betaald. Dit scheelt je als ondernemer veel stress.

  • Personeel

Bij ict-diensten of bij het regelen van bruiloften, als je tassen maakt of een online scale-up hebt met dieet-advies, er zijn altijd mensen nodig om het werk te doen. Het vinden van de juiste mensen is lastig. De volgende stappen kun je ondernemen om het iets minder moeilijk te maken:

  1. Het eerste is dat je zorgt dat bedrijfsprocessen goed op orde zijn. Heldere procedures geven nieuw personeel meer kans om te slagen in hun baan.
  2. Het tweede is ruimte geven aan mensen die al werken bij je bedrijf. Deze mensen zijn bewezen betrouwbaar en weten veel. Als je meer ruimte geeft, wordt het een win-win-winsituatie.
  • Liquiditeit

Groei vraagt vaak extra geld, liquide middelen. Dit geld heb je nodig voor extra personeelskosten, om debiteuren en de btw voor te financieren en om extra investeringen te betalen (denk aan software, verhuizing, marketing). Een goede liquiditeit, het beschikken over voldoende en de juiste financiële middelen geeft je handvatten om rustig en gestaag te groeien. Liquiditeit heeft veel verschillende aspecten. Je kunt inkomsten naar voren halen of betalingen naar achteren zetten. Je kunt lenen of debiteuren verpanden en zo gaat het door.

Voor alle drie de zaken geldt dat de werkprocessen op orde zijn. Je kunt kiezen wat je als uitgangspunt neemt. Als je ervoor kiest om je liquiditeitspositie te versterken en er meer grip op te hebben, zul je vandaaruit merken dat processen grote of kleinere wijzigingen ondergaan. Als je personeel aan gaat nemen, gebeurt hetzelfde. Ook dan worden processen gewijzigd. 

Wij ondersteunen regelmatig bedrijven met de werkprocessen. We zijn gesprekspartner en hebben een goed oog voor het geheel. We hebben veel ervaring met de automatisering en de wijzigingen die het voortdurend met zich meebrengt.
Dus, ben je aan het groeien en is het tijd voor wat verandering, neem even contact op, dan kijken we of we iets voor elkaar kunnen betekenen.

Meer weten? 

Voor ondernemers: De financiën van A tot Z geregeld, voor je onderneming maar ook voor jou als ondernemer zelf. Bel naar 010-4777200 of vul het contactformulier in.

Voor stichtingen: Op zoek naar een administratie- en advieskantoor gespecialiseerd in stichtingen? Bel 010-477200 en leg je vraag voor.

Wanneer moet ik investeren? - Ocean Finance legt uit

Wat kost een werknemer?

Belastingschijven uitgelegd