Het kantoor is open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00 

Geld lenen van je bv? Denk aan deze twee punten:

juni 2019

Geld lenen van je bv? Denk aan deze twee punten

Als je een bv met voldoende liquide middelen hebt, dan is het aantrekkelijk om te lenen van je eigen bv. Bijvoorbeeld voor je hypotheek, of om een auto te kopen. Als je leent, betaal je rente als privé-persoon aan je eigen bv en niet aan de bank. Dat is leuk, want het blijft bij je eigen bedrijf. En doordat er geen afsluitkosten of borgstellingen zijn, heb je ook minder kosten.

De Belastingdienst kijkt wél kritisch naar leenovereenkomsten met de eigen bv. Waarom? Omdat er geen onafhankelijke derde partij is. Leen je van de bank, dan stelt de bank immers voorwaarden op. De Belastingdienst heeft richtlijnen opgesteld waaraan je je moet houden als je geld leent van je eigen bv.

Deze richtlijnen zijn samen te vatten in twee punten:

  1. De lening moet voldoen aan zakelijke voorwaarden. Daarmee worden voorwaarden bedoeld die je als bv ook zou stellen als je aan een derde geld leent. Het gaat dan om de inkomenseis, een vermogenstoets, borgstelling, de hoogte van de rente en aflossingsafspraken.
    Ons advies is om tussen de bv en jou een leningsovereenkomst op te stellen waarin deze afspraken beschreven staan.

  2. De afspraken, zoals vastgelegd in de overeenkomst, moeten ook nageleefd worden. De rente moet daadwerkelijk betaald worden op de gestelde dag, de aflossing moet ook gestort worden op de afgesproken dag.

Als de afspraken niet zakelijk zijn, of als jij je niet aan de afspraken houdt, dan ziet de Belastingdienst dit als onzakelijk handelen. Dat kan gevolgen hebben voor de belasting die je moet betalen.

De lening tussen jou en je bv wordt genoemd in je belastingaangifte inkomstenbelasting en in de aangifte vennootschapsbelasting.

Een rekening-courant met je bv is iets anders dan een lening van je bv. Het doel is anders. Bij een rekening-courant gaan er, in een normale situatie, veel bedragen heen en weer. De bedragen worden dus voortdurend verrekend. De ene keer betaalt de bv iets voor jou als privépersoon, bijvoorbeeld een deel van de rekening van de computerwinkel. De andere keer betaal je als privépersoon iets voor de bv, denk aan de spullen die je even contant betaalt bij de kantoorboekhandel. Tot een bedrag van € 17.500 hoeft er voor een rekening-courant (rc) geen rente gerekend te worden. Het moet het wel voldoen aan de voorwaarden voor een rekening courant. Boven de € 17.500 wordt er wel rente berekend.
 
Als je wilt lenen van je eigen bv, is het altijd verstandig om met een adviseur te kijken naar het hoe en wat van jouw lening. Bij Ocean Finance boek je eenvoudig een los consult: in anderhalf uur tijd nemen we jouw persoonlijke situatie door. 

Lees meer over een los consult bij Ocean Finance.

En nu? 

Voor ondernemers: De financiën van A tot Z geregeld, voor je onderneming maar ook voor jou als ondernemer zelf.  Bel naar 010-4777200 en dan kijken we wat we kunnen doen. 

Voor stichtingen: Op zoek naar een administratie- en advieskantoor gespecialiseerd in stichtingen? Bel 010-477200 en leg je vraag voor.

Los consult: Snel en betaalbaar antwoord op specifieke vragen? Bel 010-4777200 en dan maken we zo snel mogelijk een afspraak. 

De zeven belastingen van de DGA - Ocean Finance legt uit