We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

Geld lenen van je bv? Denk aan deze twee punten:

december 2022

Geld lenen van je bv? Denk aan deze twee punten

Als je een bv met voldoende liquide middelen hebt, dan is het aantrekkelijk om te lenen van je eigen bv. Bijvoorbeeld voor je hypotheek, of om een auto te kopen. Als je leent, betaal je rente als privé-persoon aan je eigen bv en niet aan de bank. Dat is leuk, want het blijft bij je eigen bedrijf. En doordat er geen afsluitkosten of borgstellingen zijn, heb je ook minder kosten.

Leenovereenkomst met je bv

De Belastingdienst kijkt kritisch naar leenovereenkomsten met de eigen bv. Waarom? Omdat er geen onafhankelijke derde partij is, die checkt of het verantwoord is. Leen je van de bank, dan doet de bank dat immers.

De Belastingdienst heeft richtlijnen opgesteld waaraan je je moet houden als je geld leent van je eigen bv.

Deze richtlijnen zijn samen te vatten in twee punten:

  1. De lening moet voldoen aan zakelijke voorwaarden. Daarmee worden voorwaarden bedoeld die je als bv ook zou stellen als je aan een derde geld leent. Het gaat dan om de inkomenseis, een vermogenstoets, borgstelling, de hoogte van de rente en aflossingsafspraken.
    Het is slim om tussen de bv en jou een leningsovereenkomst op te stellen waarin deze afspraken beschreven staan.

  2. De afspraken, zoals vastgelegd in de overeenkomst, moeten nageleefd worden. De rente moet daadwerkelijk betaald worden op de gestelde dag, de aflossing moet ook gestort worden op de afgesproken dag.

Als de afspraken niet zakelijk zijn, of als jij je niet aan de afspraken houdt, dan ziet de Belastingdienst dit als onzakelijk handelen. Dat kan gevolgen hebben voor de belasting die je moet betalen.

De lening tussen jou en je bv wordt genoemd in je belastingaangifte inkomstenbelasting en in de aangifte vennootschapsbelasting.

Een rekening-courant met je bv is iets anders dan een lening van je bv.

Het doel is anders. Bij een rekening-courant gaan er veel bedragen heen en weer. De bedragen worden dus voortdurend verrekend. De ene keer betaalt de bv iets voor jou als privépersoon, bijvoorbeeld een factuur van de computerwinkel. De andere keer betaal je als privépersoon iets voor de bv, denk aan de spullen die je even contant afrekent bij de kantoorboekhandel.

17.500 euro

Tot een bedrag van 17.500 euro hoeft er voor een rekening-courant (rc) geen rente gerekend te worden. Het moet het wel voldoen aan de voorwaarden voor een rekening courant. Boven de 17.500 euro wordt er wel rente berekend.
 
Als je wilt lenen van je eigen bv, is het altijd verstandig om met een adviseur te kijken naar het hoe en wat van jouw lening.

Wil je lezen over de zeven belastingen van een DGA, dat kan hier

Bij Ocean Finance boek je eenvoudig een los consult: in anderhalf uur tijd nemen we jouw persoonlijke situatie door. 

Lees meer over een los consult bij Ocean Finance.

Meer weten?
Mail naar info@oceanfinance.nl, vul het contactformulier in of
bel 010-4777200

De zeven belastingen van de DGA - Ocean Finance legt uit