We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

Btw-vrijgestelde omzet: wanneer kun je de btw aftrekken als voorbelasting?

oktober 2023

Btw-vrijgestelde omzet: wanneer kun je de btw aftrekken als voorbelasting?

Als ondernemer moet je periodiek btw-aangifte doen. Je weet het waarschijnlijk wel: je berekent hoeveel btw je moet afdragen, en welke btw je als voorbelasting in mindering kunt brengen. 

Maar, als je btw-vrijgestelde omzet hebt - je dus geen 21, 9 of 0% btw berekent, dan kun je de betaalde btw niet aftrekken. Btw-vrijgestelde omzet is trouwens niet hetzelfde als btw-0%.

De Belastingdienst bepaalt of omzet is vrijgesteld. De bekendste voorbeelden van btw-vrijgestelde omzet zijn: lesgeven aan kinderen, de kinderopvang, uitvaartdiensten enz. (meer info via de Belastingdienst)

Als je inkomen alleen uit lesgeven aan kinderen bestaat, hoef je over het algemeen geen btw-aangifte te doen. Je omzet is dan vrijgesteld, dat betekent dat je ook geen voorbelasting in mindering kan brengen. Je kunt dus de betaalde btw niet aftrekken. Meestal heb je ook geen btw-plicht.

Maar, geef je overdag les aan kinderen en ’s avonds les aan volwassenen, dan is een deel van je omzet vrijgesteld en een deel btw belast.

Stel dat je 70% van je geld verdient met het lesgeven aan kinderen, en 30% met lesgeven aan volwassenen, hoe doe je dan je btw-aangifte? 

Je doet dit als volgt:

  • Je bepaalt per factuur/bon of het te maken heeft met de vrijgestelde of met de belaste werkzaamheden. Als het te maken heeft met btw-belaste werkzaamheden, dan verreken je de voorbelasting. Als het kosten zijn die je maakt voor btw-vrijgestelde werkzaamheden, verreken je geen btw. 
  • De uitgaven die je voor beide werkzaamheden maakt (bijvoorbeeld je kantoorpand) reken je in verhouding toe aan btw-belast en niet btw-belast.

Samenvattend:

  1. Er is een verschil tussen btw 0% en btw-vrijgestelde omzet.
  2. In het geval van btw-vrijgestelde omzet kun je betaalde btw niet als voorbelasting aftrekken.
  3. Als je beide diensten levert (btw-vrijgestelde en btw-belaste omzet), dan kun je een deel van de betaalde btw verrekenen. Dit is de btw betaald voor het deel van de btw-belaste omzet, én het deel van de btw dat je op basis van de verhouding btw-belast/btw-vrijgesteld toe kunt rekenen aan de btw-belaste omzet.

Voor alle duidelijkheid zetten we nog even de btw-punten op een rij:

  • Als je btw-belaste diensten levert, kun je de btw van je zakelijke kosten aftrekken. Zakelijke kosten zijn onder andere huisvestingskosten, telefoon, marketing, freelancers enzovoorts.
  • Sommige btw kan niet afgetrokken worden, bijv. btw van lunch- en dineruitgaven of btw van prive-kosten. Voor de details over wat wel en wat niet afgetrokken mogen worden verwijzen we naar de wet of onze adviseurs.
  • Verreweg de meeste omzet is regulier belast. Het 21%-percentage wordt gebruikt voor zakelijke dienstverlening, loodgieter, computers, kleding, alcohol enz. Eten, kunst en persoonlijke dienstverlening (kapper en fietsenmaker) is belast met 9%.
  • Er is sprake van 0% btw als je levert aan het buitenland. Leveringen aan het buitenland hebben eigenlijk een doelmatiger btw-systeem. In het kort: je brengt hier de btw niet in rekening, de ontvanger trekt de btw in het buitenland niet af.
    Dit geldt alleen voor leveringen aan bedrijven, daarom moet je altijd het btw-nummer van je klant op de factuur hebben staan.
  • Btw-verlegd is geen 0% maar ziet er wel zo uit Btw-verlegd komt veel voor in de bouw. Dan lever je wel btw-belaste diensten maar vanwege specifieke regelgeving hoef je de btw aan andere bedrijven niet in rekening te brengen. Degene die de dienst afneemt, geeft aan bij de Belastingdienst dat hij btw moet betalen en afdragen. Dus de afdracht van de btw is verlegd, naar de opdrachtgever toegelegd.

Heb je vragen over jouw specifieke situatie? In een los consult beantwoordt een van onze adviseurs die graag. Je bent van harte welkom op ons kantoor in Rotterdam. Lees meer op de pagina Los consult. 

Meer weten?
Mail naar info@oceanfinance.nl, vul het contactformulier in of
bel 010-4777200

Hoe moet ik BTW-aangifte doen? - Ocean Finance legt uit

Hoe zit het met de BTW? - Ocean Finance legt uit

MKB winstvrijstelling - Ocean Finance legt uit