We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

De zeven belastingen van de DGA- Ocean Finance

maart 2018

De zeven belastingen van de DGA- Ocean Finance

Stel je bent dga, directeur grootaandeelhouder. Je hebt een bv die niet al te groot is, en je bent voor 100% eigenaar van die bv. Je doet veel zelf, onder andere de betalingen. En wat je dan denkt is het volgende: wat moet ik toch ontzettend vaak belasting betalen. En dat klopt. Als dga heb je te maken met zeven belastingen die je moet betalen, en waarvan veel er met regelmaat terugkomen.

Ik zet ze hier op een rijtje, op volgorde van wanneer je ze moet betalen:

  1. Elke maand betaal je de loonheffing omdat je als directeur grootaandeelhouder – dga in dienst bent bij je eigen bv. Dit betaal je vanuit de bv.
  2. Elk kwartaal betaal je btw – dit betaal je ook vanuit de bv
  3. Een keer per jaar betaal je vennootschapsbelasting. Een bv is een besloten vennootschap, en omdat het een vennootschap is, valt het onder het regime van de vennootschapsbelasting.
  4. Als je het goed doet als bv, dat betekent dat je voldoende winst maakt en voldoende geld op de bank hebt, dan kun je je winst uitkeren als dividend aan de aandeelhouders. In het geval je dga bent – directeur grootaandeelhouder – keer je de dividend uit aan jezelf. Juridisch gezien keer je het uit aan de aandeelhouder. Over de uitgekeerde dividend betaalt de bv dividendbelasting van 15%. De andere 10% dividendbelasting betaalt de aandeelhouder.

    Update april 2018: Bij kabinet Rutte III zijn er plannen om de dividendbelasting vanaf 2020 af te schaffen. Hierover is echter nog niet gestemd door de Tweede en Eerste Kamer, dus dit is nog niet zeker. Wij houden je op de hoogte!
  5. De vijfde belasting is dat er een keer per jaar een suppletie-aangifte voor de btw wordt gedaan. Suppletie is toevoeging. In deze aangifte worden alle zaken van het afgelopen jaar, voor zover nodig, gecorrigeerd. Dit betaal je vanuit de bv.
  6. Vervolgens moet er aangifte gedaan worden voor de inkomstenbelasting. Dat gebeurt voor jou als privé persoon. De ib is het totaal van werk en ander inkomen, dat je als individu hebt genoten. Ook de aftrekposten (denk aan hypotheekrenteaftrek) en heffingskortingen zitten hierbij.
  7. De zevende is geen aparte belasting, het is namelijk gewoon box 2 van de inkomstenbelasting. Maar dit voelt vaak als een aparte belasting, en dan is het de zevende die je moet betalen. Het is de dividendbelasting die je vanuit privé betaalt omdat je dividend hebt ontvangen van je bv. Dit dividend is voor jou als burger inkomen, en daarom loopt het mee met de aanslag inkomstenbelasting.

Dus, ja, als je het goed doet als bv, betaal je vaak belastingen. De meeste betaal je vanuit je bv, de inkomstenbelasting betaal je privé. Als je advies wil of ondersteuning bij de administratie of fiscale zaken, neem dan contact op met Esther Schulte of Karen van der Pluijm.

Meer weten?
Mail naar info@oceanfinance.nl, vul het contactformulier in of
bel 010-4777200

Waarom worden 13e maand, vakantiegeld en overwerk zwaarder belast?