We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

Lenen in een notendop

maart 2018

Lenen in een notendop

Wanneer kan je lenen als ondernemer- uitgaande van een zzp-er in de dienstverlening, creatieve sector of detailhandel. De belangrijkste punten zijn:

  1. Je moet niet meer geld uit de zaak halen dan je verdient. Op de balans laat dat zich als volgt zien: het eigen vermogen dient elk jaar te groeien. De gedachte daarachter: laat zien dat je zelf geld in je bedrijf wil stoppen, dan willen wij er ook over denken.
  2. De uitzondering: als er een grote verandering (meestal verhuizing, huwelijk, scheiding) prive is, wat je legitimeert dat je één jaar niet in je bedrijf investeert.
  3. Debiteurenbeheer dient op orde te zijn.
  4. Regelmatig en tijdig factureren. Verstuurde facturen mogen niet te lang open staan. Gemiddeld 30 dagen is prachtig, iets langer is ook goed.
  5. De lening is voor het bedrijf, niet voor salaris. Bijvoorbeeld voor nieuwe investeringen.
  6. Leningen zijn er niet voor om in eigen levensonderhoud te voorzien. Wel worden overbruggingskredieten voor levensonderhoud verstrekt als er ‘voorgefinancierd’ moet worden, dat komt voor bij het binnenhalen van een grote opdracht of bijvoorbeeld voorraad.

Gemiddeld wees hij 8 van de 10 aanvragen af. Op één van bovenstaande punten of matig ondernemersplan of geen vertrouwen in de persoon. Vaak natuurlijk een combinatie.

Een aantal keren wordt er minder verstrekt dan gevraagd, omdat meer geld volgens de bank niet nodig is.

Meer weten?
Mail naar info@oceanfinance.nl, vul het contactformulier in of
bel 010-4777200

Werken voor niets?