We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

Veelgestelde vraag: Hoe verdien je €100.000 in een jaar?

November 2022

Veelgestelde vraag: Hoe verdien je €100.000 in een jaar?

Hoe verdien je € 100.000 in een jaar?

Deze vraag wordt me met enige regelmaat gesteld. Hier beschrijf ik wat de knoppen zijn in het algemeen.

Heb je plannen en wil je het eens met iemand doornemen? In een gesprek onderzoeken we wat voor jou de juiste knoppen zijn. Of lees hier over een andere ondernemer. 

 

Als je geld wilt verdienen, dan zijn er vier componenten van belang.

Ondernemen draait om arbeid, handel, schaal en risico.

 

Arbeid

Alles wat gebeurt, heeft arbeid in zich, arbeid in de definitie van inzet van tijd.

Als ondernemer ben je baas over je eigen tijd, dus een belangrijke beslissing is wat je met die tijd doet, hoe besteed je het.  De meest voorkomende dingen die je met je tijd doet zijn:

  • Arbeid direct verkopen, per uur of per opdracht – dit wordt ook wel uurtje uurtje factuurtje genoemd.
  • Personeel in dienst nemen – de basis van het verdienmodel blijft dan hetzelfde, er worden meer uren arbeid verkocht.
  • Arbeid of tijd inzetten om iets te ontwikkelen of te bedenken. Dan kun je denken aan het ontwikkelen van een app, het schrijven van een boek of het bedenken van een product.

Inzet van tijd door mensen, dus arbeid, is altijd nodig.

Handel

Als tweede aspect is er de component handel, oftewel hoe verkoop je je product. Het maakt niet uit wat je maakt of doet, het moet altijd verkocht worden. Of je nu zorg levert aan ouderen, deuren schildert bij burgergezinnen, koffie schenkt aan rijke toeristen of games maakt voor jongeren, het moet op een of andere manier bij die oudere, bij het burgergezin, bij de rijke toerist of bij de jongere terecht komen. Dat kan zijn via via, op de markt, in een café, op internet, er is dus altijd een handelsaspect.

Als je denkt over handel, dan is altijd de vraag aan wie je het wil verkopen, op welke markt, wanneer en voor welk tarief. Dit is voor boekhouders maar ook voor veel andere ondernemers een hele lastige vraag.

Het bedenken van iets dat goed zou kunnen verkopen is makkelijker dan het ook daadwerkelijk verkopen.

Schaal

Veel geld verdienen heeft ook te maken met de schaal/ de hoeveelheid waarmee je een product in de markt zet en kunt zetten. Voor sommige producten is een grote markt.

Neem bijvoorbeeld sneakers, de sportschoenen die door iedereen draagt. Voor sneakers is een grote markt. Er is ook veel concurrentie, maar dat valt onder de component handel. Sneakers is een schaalbaar product. Je kunt eindeloos sneakers verkopen, in allerlei maten en kleuren aan veel verschillende mensen.

Er zijn ook zaken die minder of niet schaalbaar zijn. Het knippen van haar is niet schaalbaar. Je kunt een keten opzetten met allerlei kapsalons, maar de basis blijft één kapper/kapster die haren knipt. Met schaalbaar wordt echt bedoeld dat je door massaproductie veel kunt verkopen en dan ook mogelijk veel winst kunt maken.

Risico

Bij schaal is er ook vaak sprake van risico. Als je bijvoorbeeld voor een goede prijs een partij mooie sneakers kan laten komen uit China, zou je een flinke winst kunnen maken. Maar er zit ook een risico aan. Het transport kan ergens stagneren, de importheffingen zijn anders dan van te voren bedacht, de sneakers kunnen minder mooi zijn dan verwacht, en het is nooit zeker of de sneakers verkopen.

Risico is er altijd, het ondernemersrisico. Als kapper is je risico laag. Een klant kan eens boos weglopen en niet betalen, je kunt eens een dag hebben dat er weinig klanten zijn, maar als je een redelijk lopende zaak hebt, met wat trouwe klandizie, is je ondernemersrisico beperkt. Als je daarentegen al je tijd inzet op het ontwikkelen van een interessante pensioen-app loop je meer risico. Er is namelijk kans dat de app niet verkoopt, dat een andere partij net voor jou een app op de markt brengt die iets soortgelijks doet en de klanten voor je neus wegkaapt. 

Plannen maken

Dus het blijft zo dat plannen maken leuk en inspirerend is, maar je weet nooit zeker of het lukt. 

Als mensen me vragen hoe ze ‘makkelijk’ 100.000 euro kunnen verdienen geef ik een antwoord op maat. Klantgericht advies is namelijk mijn verdienmodel, het zogenaamde uurtje factuurtje. 

De ene klant was een jonge man uit het Oosten, die een business school heeft gedaan, alhier. Hem raadde ik handel aan als het meest kansrijke, gezien zijn kennis, netwerk, ervaring en klantgerichtheid. 

De vrouw van begin veertig die me vroeg, raadde ik aan om advies te geven aan de overheid. Niet zo sexy maar goed betalend. 

Leuk

Deze twee adviezen waren gericht op het behalen van het ideaal geld verdienen. Het kan ook zijn dat je 'leuk' werk belangrijk vindt. En dat je tevreden bent met een minder hoog salaris. Zo hebben wij hier veel contact met klanten, we zien de ontwikkeling van jullie bedrijven en leren onze klanten kennen (en zij ons :-)). Dat maakt ons werk leuk. Prettig werk, menselijke maat en je weet voor wie je werkt. Dus 'leuk' is geen knop maar wel iets dat je meeneemt in je overwegingen. Leuk kun je natuurlijk ook aanvullen met: waardevol, mensgericht, inspirerend, uitdagend, interessant of creatief. 

Mensen die nadenken over het verdienen van grote bedragen, denken ook wel eens over nooit meer werken. Lees hier: 

Nooit meer werken

De mensen die ik heb gezien die binnen een jaar of 10 ‘binnen’ zijn, die dus niet meer hoeven te werken, volgden het volgende proces:

  1. Je koopt een goedlopend bedrijf over (van te voren wel dubbel checken of de cijfers kloppen!)
  2. Je leeft sober en lost vanaf het begin af op je lening.
  3. Je werkt 10 jaar heel hard. Je stuurt sterk op cijfers en prestaties en denkt niet al te veel na over ‘leuk’.
  4. Na een jaar of 10 is het bedrijf vrij van schuld, en gegroeid. Dan verkoop je het. 

Combinatie

Wat in de praktijk het meeste voorkomt is een combinatie. Uurtje factuurtje is natuurlijk onder zzp’ers het meest gangbaar. Dat is veel arbeid en een beetje handel. Hieronder valt natuurlijk ook de gehele dienstverlening, en de zgn tertiaire sector, denk aan zorg, onderwijs, ambtenaren.

Geld verdienen vooral met handel is ook zeer gangbaar, in- en verkoop in alle soorten en maten.

Kapitaal

Kapitaal wordt vaak genoemd als een andere belangrijke factor om geld te verdienen. Maar in dit verhaal ga ik uit van de gewone ondernemer. Mensen die zoveel geld op de bank hebben staan dat ze niet meer hoeven te werken, dus daadwerkelijk genoeg kapitaal hebben om te investeren, benaderen mij over het algemeen minder. Ze kennen het klappen van de zweep en weten dat het vaak neerkomt op het doen van dingen. Starten. En dat blijft zo. Ook al automatiseren we alles, en hebben we eindeloos geld, het begin en de verbetering komt altijd uit mensen zelf.

Meer weten? 

Voor ondernemers: De financiën van A tot Z geregeld, voor je onderneming maar ook voor jou als ondernemer zelf. Bel naar 010-4777200 of vul het contactformulier in.

Voor stichtingen: Op zoek naar een administratie- en advieskantoor gespecialiseerd in stichtingen? Bel 010-477200 en leg je vraag voor.

Uurtje factuurtje - Ocean Finance legt uit

MKB winstvrijstelling - Ocean Finance legt uit

Ondernemersaftrek - Ocean Finance legt uit