We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

Middelen van inkomen

november 2020

Middelen van inkomen

Zoals iedereen weet, bestaat het leven uit vette en magere jaren. Sinds mensenheugenis is dit al zo. Nu wordt er ook al heel lang belasting geheven, en heeft de Belastingdienst in Nederland een fiscale tegemoetkoming voor deze afwisseling van goede en slechte tijden. Dat is het middelen van inkomens. Middelen kun je toepassen als inkomens sterk wisselen in opeenvolgende jaren.

Hoe werkt het: Als je in drie opeenvolgende jaren sterk wisselende inkomens hebt, mag je de inkomens van die drie jaren optellen. Je deelt het totaal door drie, en berekent wat je per jaar aan belasting had moeten betalen als je elk jaar hetzelfde had verdiend. Dat totaal te betalen bedrag aan belasting vergelijk je met wat je daadwerkelijk hebt betaald. Het verschil tussen betaald en te betalen kan je terugvragen.

Wanneer heeft dit zin: Inkomens middelen heeft niet altijd zin. De meest voorkomende situaties waarin middelen zinvol kan zijn, zijn de volgende:

  • Als je van student met bijbaan werknemer bent geworden, of op een andere manier meer bent gaan werken.
  • Als je ontslagvergoeding hebt ontvangen (gouden handdruk)
  • Als je afgelopen jaren bent gestart of gestopt met werken
  • Als je als ondernemer of freelancer heel sterk wisselende winsten hebt
  • Als je een periode onbetaald verlof hebt genomen.
  •  Als je minder bent gaan werken.

Hoe gaat het: Je kunt middelen aanvragen tot 36 maanden (3 jaar) na het vaststellen van de definitieve aangifte inkomstenbelasting van het laatste jaar waarover je wilt middelen. De definitieve aanslag komt maanden of langer, nadat de aangifte is gedaan. Ter informatie: middelen van het inkomen betreft alleen box 1.

Enige terughoudendheid: middelen klinkt goed maar is veel minder vaak voordelig dan je zou denken. Dat komt doordat bepaalde fiscale voordelen niet mee verdeeld worden over de jaren.  

Voor onze klanten

Als wij denken dat het relevant is voor klanten om te middelen, dan informeren we. Maar het blijft natuurlijk zo dat je zelf het beste op de hoogte bent van je eigen inkomen, dus als je denkt dat middelen interessant kan zijn, neem vooral contact op, dan kunnen we het samen bekijken. 

 

Meer weten?
Mail naar info@oceanfinance.nl, vul het contactformulier in of
bel 010-4777200

MKB winstvrijstelling - Ocean Finance legt uit