We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

BTW terugvragen van aankopen in het buitenland

September 2017

BTW terugvragen van aankopen in het buitenland

Als je in een ander EU-land goederen of diensten voor je zaak hebt gekocht, dan is het mogelijk de btw die je daar betaald hebt, terug te vragen. Dit kan via de Nederlandse belastingdienst.

Deze aankopen kunnen natuurlijk om allerlei zaken gaan. Het meest voorkomend in de dienstverlening zijn abonnementen voor software die je per ongeluk als privé persoon hebt gekocht.

Hoe vraag je btw terug?
Je kunt de btw terugvragen op een speciale internetsite. Daar kun je een formulier downloaden en de belastingdienst stuurt het door naar het betreffende EU-land. Hiervoor dien je aparte inlogcodes te hebben. Klik hier voor meer informatie.

Wanneer kun je een verzoek doen?
Je kunt btw terugvragen uit een EU-land als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
• Je onderneming is in Nederland gevestigd.
• Je doet geen btw-aangifte in het betreffende EU-land
• Je gebruikt de goederen en diensten voor met btw belaste bedrijfsactiviteiten

 

En het bedrag dient boven de drempelbedragen uit te komen. Het drempelbedrag is 50 euro als je een keer per jaar btw terugvraagt. Bedragen onder deze drempel kun je ook terugvragen, maar het EU-land beslist dan of het verzoek in behandeling wordt genomen.

Wanneer kun je geen btw terugvragen?
Je kunt geen btw terugvragen als je:
• geen ondernemer bent voor de omzetbelasting
• uitsluitend vrijgestelde goederen en diensten levert
• een ontheffing van administratieve verplichtingen hebt
• onder de landbouwregeling valt (tenzij je voldoet aan de voorwaarden voor de teruggaafregeling van agrarische goederen)

Voor 1 oktober: Het verzoek moet binnen zijn vóór 1 oktober van het jaar dat volgt op het jaar waarover je btw terugvraagt. Verzoeken die hierna binnenkomen, worden mogelijk door het andere EU-land niet meer in behandeling genomen.

BTW buitenland terugvragen
Als je voldoet aan de voorwaarden kun je de btw terugvragen via deze site. Let wel, hier zijn aparte inlogcodes voor nodig, zie bovenaan in de nieuwsbrief.

Wij kunnen het natuurlijk ook voor je doen, neem hiervoor contact op met Karen van der Pluijm of Esther Schulte.

Meer weten? 

Voor ondernemers: De financiën van A tot Z geregeld, voor je onderneming maar ook voor jou als ondernemer zelf. Bel naar 010-4777200 of vul het contactformulier in.

Voor stichtingen: Op zoek naar een administratie- en advieskantoor gespecialiseerd in stichtingen? Bel 010-477200 en leg je vraag voor.

Hoe zit het met de BTW? - Ocean Finance legt uit

Hoe moet ik BTW-aangifte doen? - Ocean Finance legt uit

Creditcards en btw terugvragen