We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

Gemengde kosten - uitgaven die zakelijke en privé-aspecten hebben

October 2023

Gemengde kosten - zakelijk en prive

Sommige kosten zijn zakelijk én privé, bijvoorbeeld omdat je de goederen zakelijk en privé gebruikt. Een goed voorbeeld is de mobiele telefoon. Veel ondernemers gebruiken hetzelfde hetzelfde nummer en toestel om zakelijk en privé te bellen. Het zakelijke gedeelte van deze uitgaven zijn bedrijfskosten, die kun je in mindering brengen op de winst. Het privé-gedeelte is natuurlijk voor eigen rekening. Dit soort kosten zijn de zogenaamde gemengde kosten.

De Belastingdienst heeft op haar site een lijst welke uitgaven onder zakelijke kosten opgevoerd kunnen worden. De aktetas bijvoorbeeld is voor 100% aftrekbaar. Kleding daarentegen mag niet in mindering gebracht worden op de winst. De achterliggende gedachte is dat je ook kleding koopt en draagt als je gewoon in loondienst bent.

Dit soort regels kennen natuurlijk altijd nuances, uitzonderingen en aanvullingen. Even een voorbeeld.

Bedrijfskleding is wel aftrekbaar. Een voorwaarde is dan dat het bedrijfslogo groter is dan 70 cm2. Kleding van artiesten en presentatoren is ook aftrekbaar, onder voorwaarde dat deze kleding alleen geschikt is voor het werk. Als de kleding ook in het dagelijks leven gedragen kan worden, is het niet aftrekbaar van de winst. Zo zijn er dus regels, aanvullingen en uitzonderingen.

De meeste van dit soort regels, met de bijbehorende uitzonderingen, kennen wij van Ocean Finance uit ons hoofd en we passen deze vanzelf toe als wij aan het werk zijn.

 

Kan het makkelijker? Forfaitaire kostenaftrek?

Sommige klanten vragen of er een vastgesteld bedrag is dat je kunt aftrekken als beroepskosten. Dit  zou dan het zelfstandigenforfait genoemd kunnen worden. Of men informeert of er een forfaitaire kostenaftrek voor zelfstandig professionals bestaat. De gemengde kosten kunnen dan hierin opgenomen worden, denk aan een deel van de huisvestingskosten van je privéwoning, representatiekosten en overig. Dit bedrag zou je dan in mindering brengen op je winst, onder andere voor verlichting van de administratieve druk voor ondernemers. Het idee is aardig maar in Nederland is zo’n forfait er niet. Men kent dit forfait bijvoorbeeld wel in België. Als de nieuwe staatssecretaris van Financien weer eens naar Brussel gaat, kan hij of zij zich daar laten inspireren.

Meer weten? 

Voor ondernemers: De financiën van A tot Z geregeld, voor je onderneming maar ook voor jou als ondernemer zelf. Bel naar 010-4777200 of vul het contactformulier in.

Voor stichtingen: Op zoek naar een administratie- en advieskantoor gespecialiseerd in stichtingen? Bel 010-477200 en leg je vraag voor.