We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

Gastblog op De Westerlingen: Werken voor niks?

april 2024

Gastblog op De Westerlingen: Werken voor niks?

Deze blog is in iets andere vorm eerder gepubliceerd op dewesterlingen.nl.

Soms word je gevraagd om voor niets te werken. Dat wordt niet zo geformuleerd, het wordt anders geformuleerd. Je krijgt een aanbod dat je veel gratis exposure kunt krijgen en dat je hele interessante ervaring op kunt doen, of dat je het goede doel steunt met jouw gratis arbeid. Is het dan slim om te doen? Of niet? Esther Schulte van Ocean Finance zet de voors en tegens op een rijtje.

Hieronder de zaken waar je over na kunt denken als je deze vraag krijgt. Als je dit allemaal hebt meegenomen, weet je zelf of jij voor niets wil werken.

Waarom anderen zeggen dat je het moet doen:

1) Exposure en naamsbekendheid.

Men zegt dat het goed is voor je exposure en je naamsbekendheid. Dit is heel relatief. Als het om regulier werk gaat, bijvoorbeeld het schrijven van teksten voor een website of het opmaken van de jaarrekening, dan is de exposure klein. Wie de schrijver is van de teksten wordt voor kennisgeving aangenomen. 

2) Ervaring opdoen.

Dit wordt gezegd als voordeel voor jou, maar het is zeer relatief. Je wordt gevraagd om iets voor niets te doen, omdat je het kunt. Men vraagt mij voor financiën, men vraagt een websitebouwer om een website te bouwen. Je doet dan meer ervaring op in werk dat je al heel veel doet. Dat voegt voor jou als zelfstandige niets toe. 

3) Het goede doel.

Dat kan een goede motivatie zijn. Maar over het algemeen maak je als mens zelf je keuzes voor welk goed of maatschappelijk doel je je in wil spannen. Wordt je vrijwilliger bij de volleybalclub, dan kun je daar je expertise aanbieden. Dan is het je eigen beslissing. Als je wordt gevraagd voor een goed doel en je draagt juist dat goede doel een heel warm hart toe, dan is het een goede keus. Anders is het beter en fijner om zelf te beslissen welke goede doel je op welke manier steunt.

Er zijn natuurlijk redenen dat je prima is om voor 'niets' kunt werken.

Bij de volgende overwegingen kun je het wel doen:

  • Geeft het ruimte aan vrij werk van jou? Bijvoorbeeld een mooie plek om te exposeren of publicatie van een artikel dat je op eigen initiatief geschreven hebt? Dan biedt het jou ook een kans. 
  • Sommige clubs draag je een warm hart toe. Daar wil je als vrijwilliger aan verbonden zijn.
  • Sommige netwerken vind je heel erg interessant. Bijvoorbeeld omdat je graag iets wil leren en toegang wil krijgen tot een bepaalde groep of omdat je hun werk inspirerend vindt. Dan kun je overwegen je een bepaalde tijd vrijwillig in te zetten. Vb: als je altijd met stof werkt en je wil graag goed leren werken met leer, dan kun je een tijdje je diensten 'gratis' aanbieden aan een ervaren leerwerker. Dan heb je er beiden wat aan. 

Belangrijke overwegingen zijn ook de volgende:

  • Wat krijgen de anderen betaald? Je kunt rustig vragen aan degene die jou vraagt om voor niets te werken of hij/zij wel betaald krijgt. Dit is een redelijke vraag als mensen jou vragen om voor niets te werken. Er moet een goede verklaring zijn waarom de ene werknemer niet betaald zou worden en de andere wel. Meer algemeen: hoeveel geld gaat er om in deze club, waar wordt het aan uitgegeven en wat vind ik van die keuzes?
  • Een ander punt is natuurlijk je eigen financiele situatie. Als je heel veel geld hebt, en zin hebt in vrijwilligerswerk, is het goed. Als je gewoon je tijd nodig hebt om betaalde klussen te doen, dan voegt vrijwilligerswerk meestal niet veel toe.
  • Je kunt ook voor een bepaalde periode zaken ‘onbetaald’ doen. Als je verwachtingen hebt dat je later wel  betaald krijgt, is het belangrijk die uit te spreken. 
  • Werken voor niks is niet niks maar het kan inspirerend en goed zijn.

Beantwoord de bovenstaande punten en dan weet je vanzelf waar je staat.

 

Meer weten?
Mail naar info@oceanfinance.nl, vul het contactformulier in of
bel 010-4777200

Hoe krijg je je eerste klant? - Ocean Finance legt uit