We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

Samenwerken (zonder formele organisatievorm)

februari 2019

Samenwerken (zonder formele organisatievorm)

Wil je wel samenwerken, maar niet meteen een bv of een vof vormen? Dan is er altijd de optie om gewoon samen te werken. Meestal start het ergens, je wilt bijvoorbeeld samen een klus aannemen om een huis te verbouwen. Die klus neem je dan samen aan. Je spreekt concreet af wie wat doet, wie waar verantwoordelijk voor is en wie wat waarvoor rekent. Als de samenwerking goed gaat en je neemt vaker samen klussen aan, kun je gaan nadenken over meer formele vormen van samenwerken.

Je hoeft natuurlijk geen formele vorm te nemen voor losse projecten. Mensen kunnen jarenlang klussen samen doen, of sommige stukken alleen en andere delen samen.

Naar elkaar en naar de opdrachtgever toe is het wel belangrijk om helder te zijn hoe het werk wordt verdeeld. Neemt één iemand de klus aan, of doen mensen dat samen? Wie is er verantwoordelijk? Wie factureert er? Wie is het aanspreekpunt? Dit soort afspraken moet je altijd maken en die moeten helder zijn. Het zijn echter niet de eenvoudigste zaken om af te spreken. Vertrouwen is een eerste vereiste, maar dat is niet voldoende. Zoals gezegd, heldere afspraken zijn ook nodig. De afspraken moeten zo op papier te staan dat je dochter van 15 of je schoonvader van 80 het kan begrijpen.

Samenwerken kan in allerlei vormen. Stichtingen nemen soms ook samen klussen aan. Bijvoorbeeld twee of meer stichtingen die samen voor de overheid een project realiseren.

Samenwerken maakt je flexibeler en geeft je de kans om eens een andersoortige klus te doen zonder heel veel gedoe.

 

Aandachtspunten zijn:

  • Wees helder naar elkaar wie waar verantwoordelijk voor is.
  • Wees ook helder naar de opdrachtgever hierover.
  • Bespreek zaken die lastig zijn zo snel mogelijk met de persoon die er verantwoordelijk voor is.

Meer weten?
Mail naar info@oceanfinance.nl, vul het contactformulier in of
bel 010-4777200

Uurtje factuurtje - Ocean Finance legt uit