In de dienstverlening worden abonnementen meer gangbaar. Je kunt dan denken aan een abonnement voor het onderhoud van je ict- infrastructuur of je boekhouding.
Klant en leverancier spreken samen af wat er jaarlijks geleverd wordt en hoeveel dat per maand kost. Als klant neem je een bepaald risico, het zou kunnen dat je voordeliger uit bent als je gewoon achteraf per uur de verleende diensten afrekent. Dat geldt ook voor de leverancier, misschien is er zo veel werk bij de klant dat het voordeliger was geweest om per uur te factureren bij die klant.
Voordelen
Het voordeel voor de klant: je weet waar je aan toe bent.
Voordeel voor de ondernemer: je inkomsten zijn gespreid, en er is zekerheid van inkomsten.
Een ander voordeel voor de leverancier is dat je makkelijker kwaliteit kunt leveren. Als je vaste afspraken hebt met klanten, lever je een bepaald pakket voor dat geld. Als je het dan als leverancier nodig vindt om er meer aandacht aan te besteden, kan dat, want je hebt vaste afspraken. Als je op uren-basis werkt, kan dat wel eens lastig zijn, omdat je dan eerst moet afstemmen met de klant of het goed is dat je dat extra werk doet.
Risicospreiding
Het heeft natuurlijk ook nadelen. Het is een vorm van risicospreiding. De ondernemer zal soms genoegen nemen met een kleinere marge, omdat er zekerheid is van inkomsten. De klant zal gemiddeld iets duurder uit zijn, omdat de kleinere marge van de ondernemer gespreid wordt over de verschillende abonnementsklanten. Zo zijn kleine klanten vaak wat duurder uit, en grote klanten vaak iets goedkoper. Beide partijen, klant en leverancier, betalen voor financiele zekerheid en een stukje kwaliteitsborging, en beide partijen kunnen denken wat de rust hen waard is.
Als je wel een vast bedrag wil rekenen, maar geen abonnement, dan kom je uit bij het aannemen van werk. Hier lees je meer.