We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

Geld verdienen met royalties

February 2019

Geld verdienen met royalties  of licenties

Het leukste inkomen om te ontvangen is geld van royalties. Royalties is de vergoeding die je ontvangt voor iets wat je gemaakt hebt, en dat steeds opnieuw wordt verkocht of gebruikt. Royalties worden uitbetaald aan auteurs van boeken, aan illustrators, aan ontwerpers van lampen, computergames of wat dan ook. Het geld dat ik verdien met de verkoop van mijn boeken zijn ook royalties.  Het is de leukste manier van geld verdienen, ook al gaat het vaak niet zo snel. Meer weten? Lees dan verder.

Royalties zijn leuk, soms is het veel geld, heel vaak maar een klein beetje. De meesten van ons kunnen er niet van leven, een enkeling wel. Het wordt over het algemeen een keer per jaar overgemaakt. Van te voren maak je afspraken met degene die jouw geestesproduct gaat gebruiken, over wat je royalties zijn. Meestal is de vergoeding een percentage tussen de 4% en 20%. Er kan ook een eenmalige som geld betaald worden. En ook wordt er altijd afgesproken of het een uniek recht is, of dat andere partijen een ontwerp of boek ook op de markt mogen brengen. Dit is allemaal een kwestie van cultuur, onderhandelen en wat je te bieden hebt. Royalties is de vergoeding die wordt betaald voor het gebruik van andermans rechten.

Als je een boek hebt geschreven dat door een uitgeverij op de markt wordt gebracht, en de uitgeverij verkoopt het boek, dan krijg je een deel van de verkoopprijs. Dit zijn royalties.

Royalties is bij boeken, foto's, illustraties en muziek. Maar ook als je een tafel hebt ontworpen, die op de markt wordt gebracht door een andere partij, of als een andere partij jouw naam gebruikt om spulten extra te verkopen, dan is er sprake van royalties. 

Als je als producent gebruiik maakt van de creativiteit van iemand anders, bijvoorbeeld een foto, dan dien je contact op te nemen of je het 'gratis' mag gebruiken (royalty- vrij) of dat het vergoed moet worden. 

De vergoeding kan een percentage per keer dat je het gebruikt zijn, of een bedrag in een keer.  

 

 

Meer weten? 

Voor ondernemers: De financiën van A tot Z geregeld, voor je onderneming maar ook voor jou als ondernemer zelf. Bel naar 010-4777200 of vul het contactformulier in.

Voor stichtingen: Op zoek naar een administratie- en advieskantoor gespecialiseerd in stichtingen? Bel 010-477200 en leg je vraag voor.

Verdienmodellen - Ocean Finance legt uit

Kleine Ondernemers Regeling - Ocean Finance legt uit

Geld verdienen met YouTube / Een korte geschiedenis van ons kanaal - Ocean Finance legt uit