We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

De blauwe enveloppen aan het begin van het jaar

april 2024

Aan het begin van het jaar worden de voorlopige aanslagen voor het lopende jaar verstuurd. Met een beetje geluk liggen er dan in een keer twee of meer blauwe enveloppen op de mat. Wat zit er in deze enveloppen?

Rechtsboven

Rechtsboven staat altijd welke aanslag het is. Gaat het over Inkomstenbelasting, over Zorgverzekeringswet, Huurtoeslag of wat anders. Daar vind je ook over welk jaar het gaat en of het een voorlopige aanslag is of een definitieve.

Hieronder geven we meer informatie over de inkomstenbelasting en de zorgverzekeringswet.

  • Als je overgaat van loondienst naar ondernemer, is de voorlopige aanslag bij de fiscus soms nog gebaseerd op de loonheffing die door de werkgever wordt afgedragen.
  • De voorlopige aanslag is gebaseerd op gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn, zoals inkomen voorgaand jaar en aftrekposten, bijvoorbeeld hypotheekrente-aftrek.
  • De voorlopige aanslag kan een bedrag te betalen zijn, dat is over het algemeen de situatie bij ondernemers.
  • De voorlopige aanslag kan ook een bedrag te ontvangen zijn. Dat is bijvoorbeeld als je in loondienst werkt en recht hebt op hypotheekrenteaftrek.

Als je van loondienst naar ondernemerschap gaat.

  •  Als je van loondienst naar ondernemerschap gaat, krijg je vaak nog een voorschot op de hypotheekrenteaftrek terug.
    Maar deze inkomstenbelasting is nog niet betaald. Je werkt namelijk niet meer in loondienst en er wordt zodoende geen loonheffing afgedragen.

Je krijgt alleen hypotheekrente terug als je ook inkomstenbelasting hebt afgedragen in dat jaar. 

  • Als je geld ontvangt van de Belastingdienst, maar er is niet voor je afgedragen, dan zal je dat later weer moeten betalen.

    Aftrekposten zijn kortingen op te betalen belasting. Het is geen zelfstandig iets. 

Zorgverzekeringswet
Iedere burger betaalt over het eerste deel van zijn inkomen een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Ondernemers ontvangen hiervoor een voorlopige aanslag.
Mocht je een te hoge bijdrage Zorgverzekeringswet hebben betaald, of mocht er teveel bijdrage Zorgverzekerinswet  zijn ingehouden bij je werkgever, dan wordt dat door de Belastingdienst het jaar daarop volgend verrekend. De Belastingdienst doet dit zelf, je hoeft hiervoor niet apart aangifte te doen. Hier vind je meer informatie. 


Meer weten?
Mail naar info@oceanfinance.nl, vul het contactformulier in of
bel 010-4777200

Waarom worden 13e maand, vakantiegeld en overwerk zwaarder belast?