We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

Uit het archief: Je partner is je eerste klant

February 2019

Uit het archief: Je partner is je eerste klant

Als je start met je bedrijf, en je hebt een partner, dan krijg je je eerste klant meteen erbij. Het is een klant aan wie je geen geld verdient, in de traditionele zin van het woord. Aan deze klant kun je namelijk geen facturen sturen. Maar toch, je hebt een klant. Je partner is namelijk je eerste klant. Goed nieuws? Geen goed nieuws? Daar hoeven we niet over te oordelen, het is gewoon zo.

Je partner is je eerste klant

Je hebt een bedrijf, met alle ins en outs. Sommige zaken bespreek je met klanten, veel zaken niet. Die zijn privé. Maar privé zakelijk. Niet privé privé. Zaken die privé zakelijk zijn, zijn zaken zoals: hoe ga ik om met deze klant, ga ik meer investeren, levert de zaak voldoende op, doe ik de inkoop goed?
Het zijn zaken die je kunt bespreken met adviseurs of met andere ondernemers. Maar niet met je klant.

Waarom bespreek je je zaken niet met je partner?

Je partner is je partner. Voor privé. Voor het samen uit eten gaan, voor het familiebezoek. Om mee op de bank te hangen en lekker bij thuis te komen. Maar niet om je zakelijke beslissingen mee te nemen. Het is namelijk jouw zaak. Niet de zaak van je partner. Een partner is leuk, gezellig, fijn, inspirerend, lief, opwindend, aantrekkelijk en weet ik wat niet meer. Maar een partner is voor privé. Ook als je een partner hebt met wie je goed kunt praten, die goed kan denken en analyseren. Praat over het weer, politiek, nieuwe boeken, deeltjesversnellers. Maar niet over je zaak.
Want je partner leeft met jou samen, niet met je zaak.

Wil je jouw zaak laten bloeien, dan dien je zelf te beslissen. Zoals mijn zus altijd zegt: eigen schuld is goud waard. En zelf beslissen kan niet binnen een liefdes- relatie. Want je partner is geen onafhankelijk adviseur. Je partner heeft belangen bij jou. Bijvoorbeeld dat je meer thuis bent. Of dat je meer mee gaat ergens naartoe. Of dat je minder nieuwe mensen leert kennen. Of dat je rustig aan doet met geld. Of dat je jezelf op een andere manier ontwikkelt dan hoe het gaat binnen je zaak. Of dat je minder verantwoordelijkheid hebt. Of dat je je laat adviseren door andere mensen. Of… je kunt het allemaal niet bedenken. Je partner, hoe geweldig die ook is, heeft belangen bij jou. Anders is het geen partner.

Dus, je partner is je eerste klant. Een klant met wie je dan natuurlijk ook zakelijke afspraken maakt. Je spreekt af hoeveel geld je elke maand mee naar huis neemt en je spreekt af hoeveel tijd je werkt en wanneer. Je bent ook helder over hoeveel je leent van derden, zeker als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Je informeert je partner over je jaarcijfers. En als je dat doet, ben je een goede leverancier en blijft je partner je beste klant en blijft je zaak jouw zaak.

Je partner is je eerste klant is eerder gepubliceerd in het boek Financiën voor Ondernemers geschreven door Esther Schulte. Het is een boek voor ondernemers met kleine bedrijven, met of zonder personeel. Het gaat over hoe je geld kunt verdienen, zekerheid, winst, pensioenen, belastingen en andere zaken met financiële consequenties waar iedere ondernemer mee te maken krijgt.

Meer weten? 

Voor ondernemers: De financiën van A tot Z geregeld, voor je onderneming maar ook voor jou als ondernemer zelf. Bel naar 010-4777200 of vul het contactformulier in.

Voor stichtingen: Op zoek naar een administratie- en advieskantoor gespecialiseerd in stichtingen? Bel 010-477200 en leg je vraag voor.