We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

Werk aannemen

November 2022

Werk aannemen - een klus  of opdracht aannemen

Het aannemen van werk gebeurt op allerlei plekken. Het is naast het bekende uurtje factuurtje (betaald krijgen per uur) het meest voorkomende model om je arbeid te verkopen.

Je spreekt af met je klant dat je een bepaalde klus voor een zeker bedrag doet.  Als je snel werkt, verdien je in korte tijd veel geld. Als het tegenzit, heb je pech. En de klant weet: ik betaal dit bedrag en dan is het werk klaar.

Er wordt veel werk aangenomen. Natuurlijk met klussen, zoals een wandje schilderen en een muurtje bouwen. Maar ook met het bouwen van een website of het opruimen van een archief. Het is bekend wat je gaat betalen en je weet wat je krijgt. 

Dat maakt gelijk het complexe van aannemen inzichtelijk. Bij het verven van een wand weet degene die de klus aanneemt en degene die de klus uitzet redelijk hoeveel werk het is. De muur is zichtbaar, het is helder of het een gave muur is of dat er eerst behang afgestoken moet worden. Je weet hoeveel vierkante meter het is en met welke verf je moet werken. Dus die hoeveelheid werk is redelijk in te schatten.

Bij andere klussen, denk aan het schilderen van een oud huis of het maken van een complexe website spelen meer facetten een rol. Bij een website zijn meerdere partijen betrokken die meewerken, zoals hosting, tekstschrijver en de illustrator. Vaak zijn er ook nog extra wensen, bijvoorbeeld een animatie. De hoeveelheid werk is dan niet exact in te schatten.

Dit geldt ook voor onderzoeksprojecten. Een klein onderzoek is goed te begroten, een groter onderzoek is lastiger. Meer ongewis. Dit onzekere verklaart waarom sommige projecten soms onevenredig kostbaar worden. Degene die de klus aanneemt, probeert zoveel mogelijk onvoorziene zaken toch vast in te calculeren. 

In zee met een startende ondernemer? 

Als klant lijkt het aantrekkelijk om met een startende ondernemer in zee te gaan. Die is nog onervaren en begroot vaak laag, omdat hij een start wil maken met zijn bedrijf. Een starter hoeft inderdaad niet slechter te zijn, maar dat kan natuurlijk wel. Ook is een starter niet per definitie goedkoper. Ervaren ondernemers zijn sneller en soms beter. Maar soms heb je mazzel als je met een starter werkt, dan krijg je veel voor weinig!

Overvraagd

Als ondernemer moet je leren wanneer er overvraagd wordt, wanneer iets buiten de oorspronkelijke opdracht ligt. En als je dat juist kunt inschatten, dan moet je leren hoe je het bespreekbaar kunt maken. De ene is daar beter in dan de andere, kijk naar de video met Lloyd (zie bovenaan de pagina), hij doet het heel elegant! 

Mensen werken graag met een aanneemsom, omdat ze dan weten waar ze aan toe zijn. Het heeft dezelfde kenmerken als een abonnement, een vaste levering voor een van te voren afgesproken bedrag.

Bij het aannemen van klussen gaat het vaker om een eenmalige klus, en de omvang is meestal groter dan bij een abonnement. 

Wil je dat wij meekijken naar een offerte die je hebt gemaakt? Boek een los consult. Het levert altijd zijn geld op, omdat je daarna weet waarover je onderhandelt. 

Meer weten? 

Voor ondernemers: De financiën van A tot Z geregeld, voor je onderneming maar ook voor jou als ondernemer zelf. Bel naar 010-4777200 of vul het contactformulier in.

Voor stichtingen: Op zoek naar een administratie- en advieskantoor gespecialiseerd in stichtingen? Bel 010-477200 en leg je vraag voor.

Verdienmodellen - Ocean Finance legt uit

Wie wordt ondernemer? - Ocean Finance legt uit

Administratie in de cloud met Ocean Finance