We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

Tozo- terugbetalen, belasting en andere vragen

november 2022

Tozo- terugbetalen, belasting en andere vragen

De overheid is al 4 keer bijgesprongen met Tozo. Ik beantwoord je vragen over hoe het er nu mee staat.

Tozo is de afkorting van Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Je kunt Tozo 3 nog aanvragen. Deze loopt van 1 oktober 2020 tot 31 maart 2021. Aansluitend kun je Tozo 4 aanvragen, deze loopt tot 30 juni 2021.

 

manWat denk je, moet ik de Tozo terugbetalen? 

Dat ligt aan de omzet en de kosten die je hebt gemaakt in de maanden waarover je Tozo kreeg. Tel op wat je hebt verdiend, en deel dat door het aantal maanden. Dan heb je de gemiddelde winst per maand. Is dat minder dan de Tozo, dan mag je (een deel) houden, anders moet je terugstorten. 

Let op:  het gaat om geld dat je verdient in  de  periode waarvoor je Tozo kreeg. Factureer je werk uit een andere periode, bijvoorbeeld voor een project dat je al eerder hebt afgerond, dan telt dat niet mee.  

 

Hoe doe ik het met kosten?

Je brengt je kosten in mindering op je omzet, net als altijd. Jaarlijkse uitgaven neem je ook mee. Je betaalt bijvoorbeeld jaarlijks 600 euro aan je boekhouder, dat is 50 euro per maand.  Die 50 euro reken je als onkosten voor elke maand dat je Tozo hebt ontvangen. En zo bereken je al je gemiddelde uitgaven per maand.   

 

Ik moet terugbetalen, terwijl ik een veel slechter jaar heb dan 2019. En dat is de schuld van corona. 

Dat is bij meer ondernemers  het geval. De impact van de lockdownmaatregelen is groot. Tozo helpt, maar het is een sobere regeling.  Alleenstaanden krijgen ongeveer 1.000 euro per maand. Het is fijn dat je in een normaal jaar meer verdient. Maar nu, als je minder verdient dan normaal, maar meer dan de Tozo-norm,  ben je  toch verplicht  om het terug te storten. Ook al heb je een slecht jaar.    

Kan ik de omzet in een andere maand boeken? Zodat ik wel recht  op Tozo  heb?  

Nee. Je moet je inkomsten boeken in de maand waarin je het werk verricht hebt. Stel: je krijgt in juni het geld gestort voor  werk dat je in februari deed. Dan boek je de inkomsten op februari, niet op juni. Ook als je pas in juni factureert voor maart, april en mei, telt de omzet gewoon voor maart, april en mei mee.     

Pictoright is een apart geval. Zij betalen doorgaans jaarlijks uit. Op de specificatie staat welke periode het betreft. Je weet dan zelf welk werk het betreft. Als het inkomen is over het werk dat je in de periode vóór corona hebt gemaakt, kun je het buiten de omzet houden. 

 

 Moet ik inkomstenbelasting betalen over de Tozo? 

Ja, in principe wel. De Tozo is inkomenssteun. Je ontvangt een jaaropgave  van je gemeentelijke sociale dienst. Die geef je op bij je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Afhankelijk van je overige inkomsten, winst en andere banen, moet je belasting betalen.  

 

Wie  moet terugbetalen? 

Veronique is fotografe. In maart  2020  valt haar werk stil, en vraagt ze Tozo aan. Die krijgt ze. Maar vanaf april trekt het werk alweer aan. Ook krijgt ze van uitzendbureau Unique een corona-uitkering van een paar honderd euro per maand. Al met al verdient ze genoeg. Na het invullen van de verantwoording Tozo 1 stort ze al het ontvangen geld terug.    

 

Wie mag het houden? 

Peter verdient geld met ontwerpklussen én door het doen van PGB-werk. Hij heeft zelf ook een chronische ziekte. Hij stopt met het PGB-werk, uit zorg voor zijn eigen gezondheid. Het ontwerpwerk valt weg door de maatregelen. Hij twijfelt of hij Tozo aan kan vragen, omdat PGB-inkomsten een schemergebied is.

Het is geen loondienst en het is geen zelfstandigenomzet.  Hij heeft het toch aangevraagd, en dankzij de steun heeft hij nu genoeg geld om van te leven.   

 

En nu?

Een tip voor jezelf: maak op een papiertje een inschatting wat je  ontvangt aan inkomsten, en wat je verwacht terug te moeten betalen.  Dan weet je ongeveer  waar je aan toe ben. 

Meer lezen over Corona? Ons stuk uit april 2020

Meer lezen over de regeling van Tozo? Klik hier voor informatie van de Rijksoverheid.

Meer weten?
Mail naar info@oceanfinance.nl, vul het contactformulier in of
bel 010-4777200