De dag na Hemelvaart, 10 mei, zijn we gesloten. We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

Estate Planning

april 2024

Estate Planning

Met een eerste gesprek inventariseren we wat de wensen zijn en geven we informatie wat de mogelijkheden zijn, waar je aan kunt denken, waar je over moet denken en wanneer het relevant is. En afhankelijk van de omvang en complexiteit worden volgende stappen gezet.

De fiscale kaders in het kort:

Als iemand erft, dien je erfbelasting te betalen. Als je schenkt, betaal je schenkbelasting. Lees daarover hier meer. Je hoeft niet meteen schenkbelasting te betalen, er zijn verschillende vrijstellingen.

Vrijstellingen:

Ik geef hier afgeronde bedragen, zodat je toch een idee hebt. 

Er is een algemene vrijstelling voor giften van rond de 2.600 euro.  Deze vrijstelling is voor iedereen. Ouders mogen hun kinderen jaarlijks ruim 6.600 euro belastingvrij schenken. 

Daarnaast zijn er nog allerlei eenmalige vrijstellingen. In deze blog vind je exacte bedragen van de vrijstellingen voor 2024 en 2025. 

Goede doelen

Als je schenkt aan goede doelen hoeft er geen schenkbelasting afgedragen te worden. Goede doelen hebben een ANBI- status of een SBBI-status

Meer vrijstellingen 

Er is een royale vrijstelling in het geval van bedrijfspopvolging. Mocht je daarover nadenken, neem dan tijdig contact op. Dat geldt ook voor aanmerkelijkbelangaandelen.

Ook is er vrijstelling mogelijk als je geld wil schenken om mensen te helpen dringende schulden af te lossen. 

Een dringende schuld is bijvoorbeeld een huurschuld die betaald moet worden om te voorkomen dat de ontvanger het huis uit gezet wordt. Lees hier meer over de regeling, of lees hier meer over schulden.

Praten over estate planning?

Er zijn dus allerlei vrijstellingen bij schenkingen, maar de eerste stap is altijd om te onderzoeken of je zelf voldoende hebt voor later. Hoe zit het met pensioen, is er ruimte voor een droom, en wie zal ik wat schenken?

 

Meer weten?
Mail naar info@oceanfinance.nl, vul het contactformulier in of
bel 010-4777200