We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

Estate Planning

November 2022

Estate Planning

In beide gevallen is ons antwoord, ja, wij kunnen helpen. Met een eerste gesprek inventariseren wat de wensen zijn en informatie te geven waar mogelijkheden zijn, waar je aan kunt denken, waar je over moet denken en wanneer het relevant is. En afhankelijk van de omvang en complexiteit worden zaken dan in gang gezet.

De fiscale kaders in het kort:

Als iemand erft, dien je erfbelasting te betalen. Als je schenkt, betaal je schenkbelasting. Lees daarover hier meer. Je hoeft niet meteen schenkbelasting te betalen, er zijn verschillende vrijstellingen.

Vrijstellingen:

Ik geef hier afgeronde bedragen, zodat je toch een idee hebt. 

Er is een algemene vrijstelling voor giften van rond de 2.200 euro.  Deze vrijstelling is voor iedereen. Ouders mogen hun kinderen jaarlijks een kleine 6.000 euro belastingvrij schenken. 

Daarnaast zijn er nog allerlei eenmalige vrijstellingen.In deze blog vind je exacte bedragen van de vrijstellingen voor 2022 en 2023. 

Goede doelen

Als je schenkt aan goede doelen hoeft er geen schenkbelasting afgedragen te worden. Goede doelen hebben een ANBI- status of een SBBI-status

Meer vrijstellingen 

Er is een royale vrijstelling in het geval van bedrijfspopvolging. Mocht je daarover nadenken, neem dan tijdig contact op. Dat geldt ook voor aanmerkelijkbelangaandelen.

Ook is er vrijstelling mogelijk als je geld wil schenken om mensen te helpen dringende schulden af te lossen. 

Een dringende schuld is bijvoorbeeld een huurschuld die betaald moet worden om te voorkomen dat de ontvanger het huis uit gezet wordt. Lees hier meer over de regeling, of lees hier meer over schulden.

Praten over estate planning?

Er zijn dus allerlei vrijstellingen bij schenkingen, maar de eerste stap is altijd om te onderzoeken of je zelf voldoende hebt voor later. Hoe zit het met pensioen, is er ruimte voor een droom, en wie zal ik wat schenken.

Wil je met een onafhankelijke derde praten over je vermogen, waarbij aandacht is voor jou als mens en voor de diverse fiscale regelingen, wees dan welkom bij een los consult. Dat zijn gesprekken van anderhalf uur, waarin we de zaken op een rijtje zetten, belasting- en mensvriendelijk. 

 

Meer weten? 

Voor ondernemers: De financiën van A tot Z geregeld, voor je onderneming maar ook voor jou als ondernemer zelf. Bel naar 010-4777200 of vul het contactformulier in.

Voor stichtingen: Op zoek naar een administratie- en advieskantoor gespecialiseerd in stichtingen? Bel 010-477200 en leg je vraag voor.