We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

Partners, fiscaal voordeel en privacy

March 2018

Partners, fiscaal voordeel en privacy

Als wij bezig zijn met de aangifte inkomstenbelasting voor iemand, vragen wij onder andere de gegevens van de fiscale partner op. Nu zijn er natuurlijk partners die zelf de aangifte doen. Het is dan eigenlijk niet duidelijk waarom wij die gegevens nodig hebben. De aangifte is al gedaan, of hoeft niet gedaan te worden. Dus hier even toegelicht waarom wij graag die gegevens ontvangen.

 

Fiscale partners
De Belastingdienst hanteert het begrip fiscale partners. Dat ben je als je getrouwd bent of geregistreerd partnerschap hebt, samen een kind/ kinderen hebt of kinderen van elkaar erkend hebt, en als je samen een huis hebt gekocht.

Fiscale partners kunnen gebruik maken van fiscale voordelen, over en weer.

De bekendste is de hypotheekrente-aftrek 
Als je een hypotheek hebt en rente betaalt, mag de rente in mindering worden gebracht op het belastbaar inkomen. In het geval van fiscale partner kun je zelf kiezen of jullie het in mindering brengen bij de ene partner of bij de ander. Zo geniet je dan optimaal fiscaal voordeel.

Een ander voordeel kan zitten in de algemene heffingskorting.
Algemene heffingskorting blijft een lastig begrip. Het is korting op de belasting die je moet betalen. Let wel, het is geen geld dat je terugkrijgt, maar korting op te betalen belasting.

Nu is het zo, in geval van fiscaal partnerschap, dat je onderling voordeel kunt hebben van de heffingskorting. Als de meestverdienende partner voldoende belasting betaalt, en de andere partner betaalt geen belasting, dan wordt de niet gebruikte heffingskorting bij de meestverdiendende partner als korting gegeven. Te weten: de teruggave wordt aan de minst verdienende partner uitbetaald.

Gegevens bekend
De fiscus kan dit alleen doen als de aangiftes goed ingediend zijn, vandaar onze vraag om die gegevens.

Corrrectie?
Mocht je nu denken, “Hé, bij ons was dat zo en wij verstrekten ook nooit de gegevens van de partner” neem dan even contact met ons op. Tot vijf jaar terug kan er gecorrigeerd worden.

Meer weten? 

Voor ondernemers: De financiën van A tot Z geregeld, voor je onderneming maar ook voor jou als ondernemer zelf. Bel naar 010-4777200 of vul het contactformulier in.

Voor stichtingen: Op zoek naar een administratie- en advieskantoor gespecialiseerd in stichtingen? Bel 010-477200 en leg je vraag voor.

Het ultieme netwerkadvies

De fiscus en de fiets - Ocean Finance legt uit

Administratie in de cloud met Ocean Finance