We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

Waarom rijke mensen meer zorgtoeslag krijgen dan arme

maart 2024

Daarom voerde men in dat iedereen particulier verzekerd moest zijn en dat verzekeringen geen mensen mochten weren. Mensen die de particuliere verzekering niet zouden kunnen betalen zouden een toeslag krijgen. Dat is de zorgtoeslag.

Er blijven twee vragen: bij welk inkomen heb je recht op zorgtoeslag en hoeveel krijg je? Een tabelletje maken en klaar zou je denken.

Maar zo gaat het niet. Het lastige punt is om te bepalen wat iemands inkomen is. Er wordt niet gewoon naar je loonstrook gekeken, want mogelijk heb je meerdere banen. Of een baan en een eigen bedrijf. Of heel veel eigen vermogen en daar rente- inkomsten uit. Of…

Maar er wordt ook niet naar het totaal van je inkomens gekeken, want mogelijk heb je recht op persoonlijke aftrekposten. Dus er wordt gekeken naar het verzamelinkomen gekeken. Dat is salaris, winst uit ondernemen, eigen woning en inkomen uit vermogen minus persoonlijke aftrekposten. Samen wordt dat verzamelinkomen.

En hier zit de crux.

Soms hebben rijke mensen heel veel persoonlijke aftrekposten, met als grootste en meest bekende de hypotheekrenteaftrek. Dus als persoon A veel verdient, een duur huis heeft, een hoge schuld dus veel hypotheekrente betaalt, dan heeft persoon A recht op zorgtoeslag. En als persoon B substantieel minder verdient als persoon A maar geen hypotheekrenteaftrek heeft, komt persoon B niet in aanmerking voor zorgtoeslag.

En bij andere toeslagen?
Wil je weten of het bij andere toeslagen ook zo is? Ja,alle toeslagen gaan uit van het verzamelinkomen, dat is het totaal van de inkomens van box 1, box 2 en box 3 verminderd met de persoonlijke aftrekposten. De persoonlijke aftrekposten zijn het sturingselement van de overheid. Dus daarom krijgen mensen die goed verdienen soms meer zorgtoeslag dan mensen die veel minder verdienen. 

Meer weten?
Mail naar info@oceanfinance.nl, vul het contactformulier in of
bel 010-4777200

Belastingschijven uitgelegd