We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

UBL- Peppol – spookfacturen en tikfouten

mei 2024

Jarenlang had mijn blog ‘SBR, XBRL en xml’, de hoogste leescijfers. Mogelijk gebruikten docenten het gebruikten om uit te leggen wat deze termen betekende, weinig mensen lezen spontaan over XBRL.

Maar toch, in het verlengde van XBRL een blog voor jullie over UBL en aansluitend Peppol.

Het gaat om standaardisatie, zodat je uitwisseling makkelijk maakt.

UBL staat voor Universal Business Language, universele zakentaal. Het gaat dan om technische zakentaal, dus hoe computers informatie uitwisselen.

UBL-facturen zijn facturen volgens een gestandaardiseerd formaat. In welk vakje staat de naam van het bedrijf, waar het KVK-nummer, welk formaat moet dat hebben, waar staat het Btw-nummer enzovoort.

Het voordeel van UBL-facturen is dat software het ‘zelf’ kan inlezen. Dankzij UBL worden alle inkoopfacturen hetzelfde dus een computer kan het werk doen.

Verplicht

Veel overheden stellen UBL-facturering verplicht, omdat het het werk vereenvoudigt en de kans op fouten heel erg vermindert. Maar hoe maak je een UBL-factuur? Daarvoor zijn verschillende gereedschappen, één daarvan is Peppol.

Peppol

Peppol staat voor (Pan-European Public Procurement On-Line. Het is een beveiligd netwerk om je elektronische facturen, e-facturen, mee te versturen.  Een e-factuur is iets anders als een pdf-factuur, ook al worden beide per mail verstuurd. Meer dan 630.000 bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen gebruiken dit systeem.

Peppol is een internationaal afsprakensysteem dat in 2008 is opgericht als testproject van de Europese Commissie. Via het PEPPOL-netwerk kunnen aangesloten organisaties zakelijke documenten uitwisselen, in verschillende elektronische formats. Een voorbeeld van zo'n format is de UBL-factuur.

Oftewel: via PEPPOL kun je veilig en eenduidig e-facturen sturen naar bedrijven en overheden door heel Europa, Azië en meer.

Hoe gaat het

Je registreert je bedrijf bij Peppol. Na registratie krijg je daar een id-nummer, te vergelijken met je BTW-nummer. Dat is een uniek nummer dat in veel landen gebruikt kan worden. Als je een factuur maakt in Peppol, interpreteert de computer in Zuid-Afrika het op dezelfde manier als de computer in Duitsland.

De UBL zorgt ervoor dat verschillende boekhoudsystemen zonder problemen met elkaar communiceren.

Veiligheid

Overheden werken met dit systeem omdat het de controle op inkoopfacturen vereenvoudigt. Er zijn geen interpretatiefouten. Ook is het veiliger. Dat zit zo: je voegt een leverancier toe met een Peppol-nummer. Dan weet je dat dat bedrijf mag factureren. 

Je kan het vergelijken met een telefoonnummer. Je voegt iemand toe via Whatsapp, en dan weet je, als iemand je appt met dat nummer, dat het die persoon is. Op die manier voorkomt het spookfacturen.

 Welke landen?

landkaart Peppol

Is het voor elk bedrijf?

Ieder bedrijf kan zich registreren. Maar meestal start je als je klant erom vraagt, bijvoorbeeld overheden.

Peppol is geintegreerd in verschillende boekhoudsoftware. Ook in de software waar wij mee werken, dus mocht je willen werken met Peppol, neem dan even contact op.

Meer weten?
Mail naar info@oceanfinance.nl, vul het contactformulier in of
bel 010-4777200

Geld verdienen met YouTube / Een korte geschiedenis van ons kanaal - Ocean Finance legt uit