We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

Wat is de ANBI-status

December 2022

Wat is de ANBI-status?

Als stichting of vereniging kun je in aanmerking komen voor de ANBI- status. ANBI staat voor een Algemeen Nut Beogende Instelling. Naast de ANBI heb je ook SBBI, Sociaal Belang Behartigende instelling. 

Voordeel ANBI-status en SBBI-status

Als een stichting of vereniging de ANBI-status heeft, zijn donaties aftrekbaar  van de inkomstenbelasting. Een stichting of vereniging met een ANBI-status is ook vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Deze voordelen gelden ook voor verenigingen en stichtingen met een SBBI-status. 

Wanneer is het ANBI en wanneer SBBI?

ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Nu zijn er natuurlijk ook veel stichtingen die geen winstoogmerk hebben maar die niet 'algemeen' zijn. Denk aan de voetbalvereniging, of het plaatselijk koor. Deze organistaties kunnen niet onder de ANBI-status vallen, maar wel onder de SBBI-status. SBBI staat voor Sociaal Belang Behartigende Instellingen.  

Hoe verkrijg je deze status?

Je kunt als stichting of vereniging de ANBI-status aanvragen bij de Belastingdienst. Hier lees je ook de voorwaarden waar je aan moet voldoen. 

Hoe weet je of je giften fiscaal aftrekbaar zijn?

Wil je weten of de stichting aan wie jij geeft een ANBI-status heeft? En of je het dus kan aftrekken bij je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting? Dat kun je controleren op de site van de Belastingdienst. Zij geven deze status af.

Hier kun je de ANBI-status controleren

 

Wil je meer lezen over de ANBI-status, bijvoorbeeld de publicatie-plicht, klik hier.

Meer weten? 

Voor ondernemers: De financiën van A tot Z geregeld, voor je onderneming maar ook voor jou als ondernemer zelf. Bel naar 010-4777200 of vul het contactformulier in.

Voor stichtingen: Op zoek naar een administratie- en advieskantoor gespecialiseerd in stichtingen? Bel 010-477200 en leg je vraag voor.

Los consult: Snel en betaalbaar antwoord op specifieke vragen? Bel 010-4777200 en dan kijken we wat we kunnen doen.