Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van de woensdag: 010 477 72 00

Drie redenen om geen freelance-journalist te worden

Drie redenen om geen freelance-journalist te worden

1. je moet altijd kritisch zijn
2. je moet veel marketing doen
3. je hebt geen collega’s om mee te lachen

Ik denk altijd dat je het beste journalist kan zijn. Je mag alles aan iedereen vragen en heel erg nieuwsgierig zijn. Je mag nadenken, je kunt kritisch zijn en je wordt betaald om te schrijven. Hoe goed kan het leven zijn?

Journalist zijn heeft ook een aantrekkelijk verdienmodel. Hoe meer je schrijft, hoe meer je verdient. Meestal krijgt een journalist namelijk per woord betaald. Zoals mijn vader zei, als ie zijn wekelijkse stukje over bejaarden schreef: “Hoe meer bla bla, hoe meer  € € ." Hoe goed kan het leven zijn?

Nu kreeg ik eindelijk een journalist als klant. Daar zat ik al een tijdje op te hopen, een echte journalist als klant. Zodat ik kon horen of mijn gedachten klopten.

Ik had een afspraak met deze nieuwe klant en had in zijn administratie gebladerd. 20 cent per woord, 30 cent per woord, 50 cent per woord.  Dan zou ik met dit stukje, tot hier toe, 100 euro verdiend. 200 woorden. Ik krijg natuurlijk het hoogste tarief…. in mijn dromen.

Toen kwam de journalist, het was een echte een journalist. Een getekende kop, kleren al wat vaker gewassen en een portie wantrouwen. Gezond of ongezond wantrouwen, ik laat het in het midden. Hij had niet de makkelijke lach en de luchtige flirt van de zzp-er-in-de-bouw die een keer per jaar schoongewassen en mooi-gekleed zijn administratie komt brengen. Ook was ie niet de snelle jongen die websites bouwt en me probeert over te halen meer aandacht (en geld) aan de SEO te besteden. Hij had geen tijd voor praatje priet of een grapje, maar was wel bereid om me te vertellen hoe het is, journalist zijn. 

Dit was wat hij zei: 

  1. Je bedenkt een onderwerp.
  2. Je belt naar een krant of tijdschrift of ze belangstelling hebben voor dit topic.
  3. Je doet onderzoek: internet, bieb en de straat op.
  4. Je belt met iemand die deskundig is, of een betrokkene. Dader en slachtoffer, factchecking en wederhoor.
  5. Daarna ga je schrijven. 400 woorden, 600 woorden. Als het een lang artikel is, 1000 woorden.

Goed betaald? Niet goed betaald?

Wat ik wel begreep is dat je flink moet marketen om er fatsoenlijk van te leven. Eén onderwerp moet je drie keer verkopen, en dan zou je als freelance journalist een modaal salaris kunnen verdienen. Drie keer verkopen! Een keer aan de lokale radio, een keer aan een weekblad en een keer aan…. ik weet het niet.

Kritisch zijn. Aanpassen voor de verschillende media. Vaak op jezelf. Verkopen op diverse platforms. Nu zou ik 200 euro ontvangen.

Als ik eieren had, zou ik eieren met spek eten, als ik spek had.

Het blijft een hele prestatie, journalist.

Blijf op de hoogte

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van financiële en fiscale ontwikkelingen. 

Wil je meer weten of heb je een vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

Gerelateerde video's

Werk aannemen - Ocean Finance legt uit

Verdienmodellen - Ocean Finance legt uit

Uurtje factuurtje - Ocean Finance legt uit