We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

Huwelijkse voorwaarden

april 2024

Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt op huwelijkse voorwaarden, dien je één keer per jaar de balans op te maken en te verrekenen. Dat is één van die huwelijkse voorwaarden. Men noemt dat het verrekenbeding. 

Nu zijn er natuurlijk verschillende manieren hoe deze afspraken vormgegeven zijn. In het kort en niet volledig:
• koude uitsluiting
• beperkte gemeenschap van goederen
• periodiek verrekening
• finale verrekening

Dat zijn op financieel gebied de verschillende gradaties van: niet samen - een beetje samen - meer samen en nog meer samen.

Een keer per jaar opschrijven wat van wie is

Als je bent getrouwd op huwelijkse voorwaarden, dan hebben jullie een principe-afspraak dat je één keer per jaar opschrijft wat van wie is, en, afhankelijk van de afspraken, samen afrekent. 

Nu is dit mogelijk niet het leukste deel van het huwelijk, maar het is wel beter om hiermee te beginnen als de relatie goed is. Als de relatie goed blijft, is het geen probleem om het even door te nemen samen. Mocht je ooit scheiden, dan heb je samen helder wat de financiële gevolgen zijn.

De precieze afspraken die tussen jou en je partner gelden, staan in je huwelijksovereenkomst of in je partnerovereenkomst. 

Eerste stap

De eerste stap is samen afspreken dat jullie de financien gaan bespreken. Je kunt dat met een financial planner doen, of eerst eens bekijken waar het eigenlijk over gaat. Wel is het belangrijk om er op een zeker moment aandacht aan te besteden.

Eigen bedrijf en groei

Als je een eigen bedrijf hebt dat goed loopt en waarin je kapitaal opbouwt, is het belangrijk om af te spreken of dat alleen van jou als ondernemer is, of dat het van jullie samen is. 

Erg algemeen

Deze tekst is zeer algemeen, daar ben ik me van bewust. 
Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd voor 1 januari 2018 is alles van jullie samen. Dan hoef je hier niets mee.
Als je op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, of na 1 januari 2018 getrouwd bent, dan is het beter om wel wat te doen. Maar je kunt pas wat doen als je weet onder welke voorwaarden je bent getrouwd. Het is te veel voor deze blog om aan te geven onder welke voorwaarden je allemaal getrouwd kunt zijn, of geregistreerd partnerschap kunt hebben. Dus daarom: 

Voor alle op huwelijkse voorwaarden gehuwden of geregistreerden

Dus mochten jullie ervoor gekozen hebben om op huwelijkse voorwaarden te trouwen, neem dan af en toe de tijd om te kijken hoe je de verdeling nu ziet. Wat is van jou, wat is van jullie samen, en wat is van die ander? En zijn jullie het met elkaar eens?

 

Wil je met ons op een rijtje zetten hoe het bij jullie zit, dan kun je een los consult plannen. Welkom! 

 

Meer weten?
Mail naar info@oceanfinance.nl, vul het contactformulier in of
bel 010-4777200

Belastingschijven uitgelegd